Wordt het voor jouw stem ook een Werelddag vandaag?

http://www.dreamstime.com/stock-photo-overnight-broadcasting-concept-image12010910

Vandaag (16 april) is het de Werelddag van de Stem. Een mooi moment om eens stil te staan bij je eigen stem. Vaak beschouwen we het als een vanzelfsprekendheid dat onze stem het altijd doet. Ben je hem ooit kwijt geweest? Dan heb je ervaren dat dit niet zo is.

Net als ieder ander deel van je lichaam heeft je stem verzorging en aandacht nodig. Laten we op deze Werelddag van de Stem onze eigen stem eens wat extra aandacht geven.

In de adviezen, die je op deze site kunt aanvragen, kun je lezen wat je vooral niet moet doen als je je stem gezond wilt houden. Maar wat kun je nu doen om je stem extra te verwennen?

De onderstaande zes tips maken van vandaag een Werelddag voor jouw Stem:

1. Ontspan
Onze stemplooien functioneren het best wanneer ze zo vrij mogelijk kunnen trillen (deze trilling brengt het geluid voort). Dit lukt het beste wanneer de spieren van de schouders, nek en hals ontspannen zijn. Ga eens na bij jezelf: zijn je schouders laag en ontspannen? Staat je hoofd recht op je romp of steek je het naar voren? Hoe is het met de spieren in je nek?

2. Zorg voor een warme start
Je auto loopt beter met een warme motor. Ook je stem wil graag eerst rustig opwarmen alvorens een grote prestatie te doen. De eenvoudigste warming up voor je stem is trillen met je lippen (brrr-geluid maken) en daarbij een geluid maken. Je kunt in toonhoogte variëren van hoog naar laag of andersom. In de Workshops van de Stemgarage leer je nog meer over het opwarmen van je stem.

3. Vergeet het schoonheidsideaal
Laat die buik los! Het intrekken van je buik geeft ongewenste spanning op je strottenhoofd. Probeer het maar eens. Trek je buik in en voel wat er in je keel gebeurt. Met een losse buik kun je beter en dieper ademen, wat je stemkwaliteit ten goede komt.

4. Smeer
Verwen je stemplooien vandaag eens met wat extra vocht. Drink veel water, zeker na uitdrogende substanties als koffie en alcohol. Het water dat je drinkt komt niet direct bij de stemplooien, maar het vochtgehalte in je lichaam gaat erdoor omhoog. Door wat water te gorgelen kun je je stemplooien wat directer bevochtigen. Wil je je stem echt verwennen met vocht, hang dan je hoofd even boven een stoombadje en adem de stoom in.

5. Is de werkplaats schoon?
Je stemapparaat houdt erg van schone lucht. Is de omgeving waarin je leeft en werkt vrij van stof en andere vervuilende en irriterende stoffen? Maak vandaag eens een schoonmaak, vervang de filters van je stofzuiger of bedenk een andere activiteit waarmee je de lucht in je omgeving zuivert. Je kunt natuurlijk ook een wandeling in de frisse lucht maken.

6. Sssst
Neem vandaag eens bewust een stiltebreak. Geef je stem eens wat rust. Praat een tijdje helemaal niet of alleen wanneer het strikt noodzakelijk is. Zo komt je stem tot rust en geef je ‘m de gelegenheid om kracht op te doen voor de volgende inspanning.

 

Wil je meer weten?
Bijvoorbeeld hoe je stem werkt?
Hoe je harder kunt praten zonder je stem te beschadigen?
Wil je ontdekken hoe je met minder inspanning meer kunt bereiken met je stem?

Meld je dan nu aan voor de Workshop A.P.K. voor je Stem. Meer informatie vind je hier.

Heb jij nog tips om je stem extra aandacht te geven? In het commentaarveld hieronder kun je ze delen.

6 Responses to Wordt het voor jouw stem ook een Werelddag vandaag?

 1. Hannie 16 april 2014 at 08:51 #

  Hoi Anneriet,
  Goed om jouw tips te lezen. Dat brrrr zie ik me niet doen vlak voor een les, maar het zal ook wel goed zijn om dat van te voren thuis te doen?
  Is honing goed voor je stem of is dat meer voor je keel bestemd?
  Veel plezier bij Omroep Max!

  • Anneriet Nubé 16 april 2014 at 14:00 #

   Hoi Hannie,
   Bedankt voor je reactie. De warming up kun je ook thuis doen, of, als je met de auto gaat, in de auto?
   Honing smeert inderdaad de keel. Het komt niet direct bij de stemplooien terecht. Wel helpt een kop thee (bij voorkeur kruidenthee) met honing doordat de warme damp de stemplooien bevochtigt, en doordat je je lichaam ermee hydrateert. Dat is weer goed voor je stem.

 2. Margo Ruiter 16 april 2014 at 12:42 #

  Hoi Anneriet, wat een leuke blog! Heel waardevol. Op het moment ben ik schor, vanwege een langdurige verkoudheid, dus heb ik zeker wat aan je tips. En stil zijn…dat kan ik gelukkig goed. Zingen gaat helaas niet nu, maar dat komt wel weer! Superleuk om de stemoefeningen te doen, en een kopje blauwe Zuci-Infusions te drinken! Ondersteunt je keelgebied nog eens extra!

 3. Anneriet Nubé 16 april 2014 at 14:20 #

  Hoi Margo,
  wat fijn om te horen dat je er wat aan hebt! Ik hoop dat je stem weer snel beter is. geniet van de thee, daarmee zorg je goed voor jezelf en dat komt je stem zeker ten goede!

 4. Fleur 16 april 2014 at 15:12 #

  Wat een leuke website! Ik geef het door aan de leerkrachten die ik spreek en mij wel eens om tips vragen!

  Succes Anneriet!

  • Anneriet Nubé 17 april 2014 at 15:36 #

   Hi Fleur,

   dank je wel voor je compliment! Super dat je mensen erover gaat vertellen!

Geef een reactie